• PDF

Φήλντ Σπάνιελ

Τα ΣΠΑΝΙΕΛ. Ομάδα κυνηγετικών σκύλων πού περιλαμβάνει τις ακόλουθες ράτσες: άιρις γουώτερ σπάνιελ, κλάμπερ σπάνιελ, σάσσεξ σπάνιελ, φίλντ σπάνιελ, κόκερ, αγγλικό σπρίγκερ σπάνιελ, ουαλικό σπρίγκερ σπάνιελ.
Τα κυνηγετικά σπάνιελ είναι σκυλιά με μακρύ, λείο, κυματιστό ή κατσαρό τρίχωμα, μέτριου αναστήματος, 12 μέχρι 30 κιλά, που ο σκοπός τους είναι να διατρέχουν εξαιρετικά δύσκολα εδάφη, όπως τους βάλτους, τα δάση, τα βουνά, να σηκώνουν το θήραμα και να το φέρνουν σκοτωμένο στον κυνηγό.
Στη συνέχεια δίνουμε τα στάνταρτ του Φήλντ Σπάνιελ

Φήλντ Σπάνιελ
Κεφάλι: πρέπει να είναι χαρακτηριστικό αυτού του μεγάλου αθλητικού σκύλου, όπως του μπλάντ-χάουντ και του μπουλντόγκ. Οι γραμμές του και ή φυσιογνωμία του πρέπει από μόνα τους να δείχνουν πώς πρόκειται για ράτσα πρώτης γραμμής, σπουδαίας ιδιοσυγκρασίας και μεγάλης ευγένειας, με το κρανίο καλά αναπτυγμένο, με ινιακή προεξοχή πολύ ανυψωμένη, δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το χαρακτήρα πού υπαινιχθήκαμε. Όχι πολύ φαρδύ ρύγχος, αδύνατο και μακρύ, ποτέ απότομα κομμένο, το προφίλ γέρνει βαθμηδόν από τη μύτη προς το λαρύγγι, αδύνατο ανάμεσα στα μάτια, γιατί ή εμφάνιση σ' αυτό το σημείο δίνει μια εντύπωση χοντροκοπιάς σε όλο το κεφάλι. Το μεγάλο μήκος του ρύγχους προσφέρει πολύ χώρο για την ελεύθερη ανάπτυξη των οσφρητικών νεύρων και εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή δύναμη της μύτης.
Μάτια: όχι πολύ γεμάτα αλλά όχι μικρά, βαθουλωμένα ή πεταχτά, σε χρώμα σκούρο κεχριμπάρι ή σχεδόν μαύρο, σοβαρή έκφραση που δείχνει ασυνήθιστη υπακοή και ένστικτο.
Αυτιά: όσο το δυνατόν χαμηλότερα, έτσι ώστε να προσθέτουν πολύ στη φινέτσα και στην ομορφιά του κεφαλιού. Μέτριου μήκους και πλάτους και αρκετά γαρνιρισμένες με κομψές φράντζες σαν του σέτερ.
Λαιμός: πολύ δυνατός και μυώδης, έτσι που να κάνει το σκύλο ικανό να φέρνει το θήραμα χωρίς υπερβολική κούραση, αλλά πάντως όχι πολύ κοντός.
Σώμα (μέγεθος και αναλογίες): μακρύ και πολύ χαμηλό, με πλευρές πολύ στρογγυλές και προεκτεινόμενες μέχρι τα καλά, δυνατά, ίσια και ελαφρά καμαρωτά, ποτέ χαλαρά, νεφρά. Βάρος από 16 μέχρι 20 κιλά).
Ρύγχος: καλά αναπτυγμένο με ανοιχτά ρουθούνια και πάντα μαύρο.
Ωμοπλάτες και θώρακας: Οι πρώτες λοξές και στιλπνές, ο δεύτερος βαθύς και με καλή ανάπτυξη, αλλά όχι υπερβολικά στρογγυλός ούτε υπερβολικά φαρδύς.
Ράχη και νεφρά: δυνατά και μυώδη, ίσια και μακριά ανάλογα με το ύψος του σκύλου.
Οπίσθια: πολύ δυνατά και μυώδη, φαρδιά και καλά αναπτυγμένα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ουρά: σε καλή θέση και χαμηλή στάση, αν είναι δυνατόν κάτω από το επίπεδο της ράχης, σε εντελώς οριζόντια ή ελαφρά κεκλιμένη προς τα κάτω γραμμή, ποτέ ανυψωμένη πάνω από τη γραμμή της ράχης και πάντα χαμηλή στην κίνηση, με ελαφρά φράντζα με κυματιστό τρίχωμα μεταξένιας υφής.
Πόδια και γάμπες: πόδια όχι πολύ μικρά και καλά προστατευμένα ανάμεσα στα δάχτυλα από λεπτό τρίχωμα, πέλματα δυνατά. Γάμπες ίσιες, πολύ δυνατές και κοντές, με λεπτή φράντζα, με επίπεδο ή κυματιστό τρίχωμα τύπου σέττερ. Υπερβολική φράντζα κάτω από το σφύρο μπορεί να θεωρηθεΐ ελάττωμα.
Τρίχωμα: επίπεδο ή ελαφρά κυματιστό, ποτέ κατσαρό. Αρκετά παχύ ώστε να αντέχει στις καιρικές συνθήκες και όχι υπερβολικά κοντό. Η υφή του είναι μεταξένια και ή φύση του γυαλιστερή και φίνα, χωρίς να είναι ποτέ υπερβολικά μακρύ, κατσαρό ή σκληρό. Στο στήθος, κάτω από την κοιλιά και κάτω από τις γάμπες πρέπει να υπάρχουν άφθονες φράντζες αλλά όχι υπερβολικές, καλής ποιότητας σαν του σέττερ. Το ίδιο ισχύει και για την ουρά και το μέρος κάτω από τους μηρούς.
Χρώμα: Εντελώς μαύρο και γυαλιστερό. Λίγο άσπρο στο στήθος, αν και αποτελεί ελάττωμα, δεν οδηγεί σε απόρριψη(*).
Γενική εμφάνιση: αθλητικού σκύλου ικανού να μαθαίνει και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του. Θαυμάσιος συνδυασμός ομορφιάς και ευγένειας.

(*) Αυτό το στάνταρτ αναφέρεται στο μαύρο φήλντ σπάνιελ. Έκτος από την παράγραφο σχετικά με το χρώμα, εφαρμόζεται και για το πολύχρωμο