• PDF

Βαϊμαράνερ

Eύστροφος και ευέλικτος, εύκολα εκπαιδεύσιμος, σταθερός, παθιασμένος κυνηγετικός σκύλος δείκτης-ιχνηλάτης. Επίμονος στην έρευνα, αλλά όχι υπερβολικά ζωηρός. Αξιοσημείωτη ικανότητα στον εντοπισμός της οσμής. Προθυμία και ετοιμότητα στη σύλληψη του θηράματος. Ικανός επίσης και στη σύλληψη ανθρώπων αλλά όχι επιθετικός. Αξιόπιστος δείκτης και εργάτης στο νερό. Αξιοσημείωτη τάση για εργασία με χτυπημένο θήραμα.

Περιοχή του κρανίου σε αρμονία με το μέγεθος του σώματος και της περιοχής του προσώπου, φαρδύτερο στους αρσενικούς από ότι στις θηλυκές αλλά και στα δυο φύλλα η σχέση μεταξύ του εύρους της κρανιακής χώρας ως προς το συνολικό μήκος της κεφαλής πρέπει να είναι αρμονική. Κεντρική αύλακα στο μέτωπο. Ελαφρά έως μέτρια προεξοχή του ινιακού οστού. Τα ζυγωματικά τόξα ψηλαφιούνται εύκολα πίσω από τα μάτια. Στοπ εξαιρετικά ελαφρύ (αβαθές).

ΠΡΟΤΥΠΟ F.C.I ΑΡ 99
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ : Πολυτάλαντος σκύλος κυνηγιού, δείκτης και διώκτης θηράματος.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ: ΟμάδαVII
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: κυνηγόσκυλο μέσου προς μεγάλου μεγέθους. Λειτουργικού εργασιακού τύπου, ευχάριστης μορφής , νευρώδες και μυώδες. Η διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ευδιάκριτη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: μήκος σώματος προς ύψος στα ακρώμια περίπου 2:1
Αναλογίες κεφαλής από το ακρορίνιο ως το στοπ ελαφρά μακρύτερο από ότι από το στοπ ως την ινιακή προεξοχή. Πρόσθιο σκέλος : μήκος από τον αγκώνα στον καρπό και από τον αγκώνα στο ακρώμιο περίπου ίσα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: εύστροφος και ευέλικτος , εύκολα εκπαιδεύσιμος, σταθερός, παθιασμένος κυνηγετικός σκύλος δείκτης-ιχνηλάτης. Επίμονος στην έρευνα, αλλά όχι υπερβολικά ζωηρός . Αξιοσημείωτη ικανότητα στον εντοπισμός της οσμής. Προθυμία και ετοιμότητα στη σύλληψη του θηράματος. Ικανός επίσης και στη σύλληψη ανθρώπων αλλά όχι επιθετικός. Αξιόπιστος δείκτης και εργάτης στο νερό. Αξιοσημείωτη τάση για εργασία με χτυπημένο θήραμα.
ΚΕΦΑΛΙ: Περιοχή του κρανίου σε αρμονία με το μέγεθος του σώματος και της περιοχής του προσώπου, Φαρδύτερο στους αρσενικούς από ότι στις θηλυκές αλλά και στα δυο φύλλα η σχέση μεταξύ του εύρους της κρανιακής χώρας ως προς το συνολικό μήκος της κεφαλής πρέπει να είναι αρμονική. Κεντρική αύλακα στο μέτωπο. Ελαφρά έως μέτρια προεξοχή του ινιακού οστού. Τα ζυγωματικά τόξα ψηλαφιούνται εύκολα πίσω από τα μάτια. Στοπ εξαιρετικά ελαφρύ (αβαθές).
Περιοχή του προσώπου: Μύτη: ακρορίνιο μεγάλο, προεξέχει πάνω από την κάτω γνάθο. Σάρκα σκουρόχρωμη, σβήνει προοδευτικά στο γκρίζο προς τα πίσω.
Ρύγχος: μακρύ και ιδιαίτερα στους αρσενικούς, ισχυρό, δείχνοντας σχεδόν γωνιώδες. Περιοχή των κυνοδόντων και των τέταρτων προγομφίων εξ ίσου δυνατές. Ρινική γέφυρα ευθύγραμμη, συχνά ελαφρά καμπυλωτή αλλά ποτέ με κατωφερική κύρτωση..
Χείλη: μετρίως βαθιά, σαρκόχρωμα όπως και τα ούλα. Εφαρμόζουν σφιχτά.
Γνάθοι: ισχυρές.
Παρειές: μυώδεις, καθαρά διαγραμμένες. Ξεκάθαρα στεγνό κεφάλι.
Οδοντοστοιχία: πλήρης, κανονική και ισχυρή. Οι άνω και κάτω τομείς εφάπτονται ψαλιδόσχημα.
Οφθαλμοί: χρώμα κεχριμπαρένιο, σκούρο έως ανοικτό, με ευφυή έκφραση. Γαλανό-ουρανί στα κουτάβια. Στρογγυλά , ελάχιστα λοξά. Τα βλέφαρα εφαρμόζουν καλά.
Αυτιά: σχήμα λοβού, φαρδιά και αρκετά μακριά, φθάνουν ακριβώς στις γωνίες του στόματος. Εκφύονται ψηλά , σχηματίζοντας στρογγυλεμένες άκρες στις απολήξεις τους. Σε εγρήγορση, στρέφονται ελαφρά προς τα εμπρός ,διπλωμένα.
ΛΑΙΜΟΣ: ευγενής εμφάνιση και κράτημα. Το πάνω περίγραμμα του λαιμού σχηματίζει τόξο από το πλάι. Μυώδης σχεδόν στρογγυλός, όχι πολύ κοντός στεγνός και ξεκάθαρος. Γίνεται ισχυρότερος κατεβαίνοντας προς τους ώμους και συμφύεται αρμονικά με τη ράχη και το στήθος.
ΣΩΜΑ: Ραχιαία γραμμή: από την καμπύλη του λαιμού, πάνω από τα καλογραμμένα ακρώμια, η ράχη ενώνεται ομαλά και προοδευτικά με την σχετικά μακριά , σταθερή και δυνατή πλάτη.
Ακρώμια: ευκρινώς διαγραμμένα.
Πλάτη: στιβαρή και μυώδης, χωρίς βύθιση. Μια ελαφριά μακριά ράχη, χαρακτηριστικό της φυλής δεν είναι ελλάτωμα.
Γοφοί: λεκάνη μακριά και μέτρια επικλινής.
Στήθος: ισχυρό αλλά όχι υπερβολικά φαρδύ, με αρκετό βάθος ώστε φθάνει σχεδόν στους αγκώνες και αρκετό μήκος. Πλευρές μακριές και καλά καμπυλωμένες χωρίς να μοιάζουν στο σχήμα με βαρέλι. Στέρνο καλοαναπτυγμένο.
Γραμμή της κοιλιάς: ανεβαίνει ελαφρά αλλά η κοιλιά δεν είναι υπερβολικά ανασηκωμένη.
Ουρά: εκφύεται λίγο χαμηλότερα από ότι στις παρόμοιες φυλές . Ουρά ισχυρή και καλά καλυμμένη με τρίχωμα. Σε ανάπαυση κρέμεται προς τα κάτω. Συνήθως κομμένη.
ΑΚΡΑ: Πρόσθια τεταρτημόρια: Γενικά: σκέλη υψηλά, νευρώδη και στεγνά, ίσια και παράλληλα μεταξύ τους αλλά όχι υπερβολικά ανοιχτά.
Ωμοπλάτες: μακριές και κεκλιμένες προς τα πίσω. Εφαρμόζουν καλά και είναι μυώδεις. Καλή γωνίωση στην άρθρωση του ώμου.
Βραχίων: κεκλιμένος, αρκετά μακρύς και ισχυρός.
Αγκώνες: ελεύθεροι και παράλληλοι με τον κεντρικό άξονα του σώματος. Δεν γυρίζουν ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω.
Πρόσθιο σκέλος: μακρύ , ίσιο και κάθετο.
Άρθρωση του καρπού: δυνατή και συνεκτική.
Μετακάρπιο: νευρώδες, στεγνό, ελαφρά λοξό.
Εμπρός πέλματα: σφιχτά και δυνατά . Στέκονται ευθεία σε σχέση με τον άξονα του σώματος. Δάκτυλα κυρτά. Τα μακρουλά μεσαία δάκτυλα είναι χαρακτηριστικό της φυλής και επομένως όχι ελάττωμα. Νύχια ανοικτό έως σκούρο γκρι.
Πίσω τεταρτημόρια: Γενικά σκέλη υψηλά , νευρώδη, δηλ. με καλούς μυώνες. Στέκονται παράλληλα, χωρίς να γυρίζουν προς τα έξω ούτε προς τα μέσα.
Μηρός: αρκετά μακρύς, μυώδης .
Γόνυ: δυνατό και σφικτό.
Κνήμη: μακριά , με τένοντες που διαγράφονται καθαρά.
Άρθρωση του ταρσού: δυνατή και σφικτή.
Ταρσός: νευρώδης, σχεδόν κάθετος σε στάση.
Πίσω πέλματα: σφικτά και κλειστά , χωρίς ψευδόνυχα, κατά τα άλλα σαν τα μπροστινά.
ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ: Η κίνηση σε όλα τα είδη των διασκελισμών είναι ομαλή και καλύπτει πολύ έδαφος. Τα πίσω και τα εμπρός σκέλη κινούνται παράλληλα μεταξύ τους. Ο καλπασμός είναι μακρύς και επίπεδος. Η ράχη παραμένει ευθεία στον τροχασμό. Ο πλαγιοσυχρονισμός είναι ανεπιθύμητος.
ΔΕΡΜΑ: δυνατό. Σφικτό αλλά όχι υπερβολικά τεντωμένο.
ΜΑΝΔΥΑΣ: σύσταση του μανδύα:
ΚΟΝΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ: κοντό αλλά μακρύτερο και παχύτερο από ότι στις περισσότερες ομοειδείς φυλές. Δυνατό , πολύ πυκνό. Λείο εξωτερικό τρίχωμα. Χωρίς καθόλου ή με πολύ αραιό υποτρίχωμα.
ΧΡΩΜΑ: Αργυρό, ελαφίσιο ή ποντικίσιο γκρίζο, καθώς και αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων. Κεφάλι και αυτιά γενικά πιο ανοιχτόχρωμα. Μόνο μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος και τα δάκτυλα επιτρέπονται. Η καστανή καφέ απόχρωση είναι σοβαρό ελάττωμα.
ΥΨΟΣ-ΒΑΡΟΣ: Ύψος αρσενικοί 59-70 εκ.(ιδανικό ύψος 62-67 εκ)
Θηλυκές : 57-65 εκ. (ιδανικό ύψος 59-63 εκ)
Βάρος αρσενικοί: περίπου 30-40 κιλά.
Θηλυκές: 25-35 κιλά.